Urządzając mieszkanie, mamy przed sobą trudny wybór mebli. Jednym z nich jest stół do kuchni. Pełni on równocześnie funkcję blatu roboczego i miejsca spożywania posiłków rodzinnych. Jest więc niezmiernie ważny. Odpowiednio dobrany, będzie funkcjonalny i wygodny.
Jaki stół do kuchni?
Dużą rolę w wyborze tego niezbędnego mebla, odgrywa wielkość pomieszczenia. Gabaryt musi być dostosowany do wielkości kuchni, a równocześnie spełniać potrzeby rodziny.
Jeżeli kuchnia ma mały metraż, stół musi być niewielkich rozmiarów. Może być składany i w czasie, gdy nie jest używany, nie zajmuje przestrzeni. Taki stół może być przedłużeniem parapetu, przy którym będzie można zjeść posiłek. Innym rozwiązaniem w małej przestrzeni jest wysuwany blat. Dzięki niemu uzyskujemy stolik do posiłku dla jednej, czy 2 osób a równocześnie, dodatkowe miejsce robocze. Aby wygospodarować więcej miejsca, warto pomyśleć o stole z szafkami. Pozwoli on schować wiele różnych kuchennych przedmiotów. Jeżeli jednak chcemy klasyczny stół w małej kuchni, wtedy możemy zdecydować się na taki o wymiarze 80x80cm.
W dużej kuchni mamy większe możliwości. Możemy ustawić w niej dowolny stół, pasujący do wyposażenia. Jeżeli ma on pełnić rolę jadalni, wtedy rozmiar blatu dostosowujemy do ilości członków rodziny. Każda osoba potrzebuje około 80 cm. Dzięki temu, będzie mogła spożywać posiłek w komfortowych warunkach. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest stół w postaci wyspy, gdzie wokół niego jest wolny ciąg komunikacyjny. Aby zapewnić swobodne przejście potrzeba około 70 cm. Jeżeli pod blatem są szafki, wtedy powinien on wystawać o 40 cm. Dzięki temu będzie można wygodnie przy nim siedzieć. Może on być wyższy od klasycznych stołów, jednak wtedy należy odpowiednio dobrać krzesła. Tradycjonaliści mają do wyboru stoły klasyczne w różnych rozmiarach i kolorach. W nowocześnie urządzonych kuchniach, pięknie prezentują się stoły wykonane ze szkła i metalu.
-
Stoły rozkładane
Zarówno w małej, jak i dużej kuchni, duże zastosowanie mają stoły rozkładane. W małej oszczędzają miejsce, natomiast w dużej mogą służyć do podawania posiłków większej liczbie osób. Na co dzień złożony, w czasie wizyty gości, dostarcza wystarczająco dużo miejsca dla wszystkich. Nie wolno zapominać, że stół powinien mieć około 40 cm głębokości na osobę, czyli nie może być zbyt wąski. Uniemożliwiłoby to rozstawienie talerzy i półmisków.
-
Stoły okrągłe, czy prostokątne?
Okrągłe stoły są bardzo eleganckie i stylowe, jednak wymagają dużej przestrzeni. W małej kuchni lepszy będzie stół kwadratowy lub prostokątny. Łatwo je wpasować w małą przestrzeń. Stół okrągły wymaga ekspozycji. Nie można ustawić go przy ścianie, czy w kącie.
Stoły okrągłe, czy prostokątne?
Okrągłe stoły są bardzo eleganckie i stylowe, jednak wymagają dużej przestrzeni. W małej kuchni lepszy będzie stół kwadratowy lub prostokątny. Łatwo je wpasować w małą przestrzeń. Stół okrągły wymaga ekspozycji. Nie można ustawić go przy ścianie, czy w kącie.
Z jakich materiałów stół wybrać?
Oferty sklepów są ogromne i wybierając stół, stajemy przed dylematem, z czego ma być zrobiony. Do wyboru jest tradycyjne drewno, plastik, szkło, metal. Wybierając, zawsze należy kierować się własnym gustem i dobierać stół do reszty umeblowania kuchni. Ekspert sklepu Meblujesz.pl radzi, by zawsze zwracać uwagę, na jakość wykonania. Stoły z drewna są trwałe, eleganckie i mocne. Łatwo je dopasować do każdego stylu. Można je odnawiać, przemalowywać i zmieniać ich charakter. Plastik jest mało trwały, a na dodatek jasne kolory mogą zżółknąć pod wpływem temperatury, czy pary z gotujących się w kuchni potraw. Łatwo go również połamać i uszkodzić. Szkło i metal pasują do nowoczesnych wnętrz. Nie koniecznie jednak będą odpowiednie do kuchni, w której stół wykorzystuje się, jako blat roboczy.
Na co jeszcze zwrócić uwagę wybierając stół?
Stół w kuchni powinien być nie tylko ładny, ale przede wszystkim funkcjonalny. Często coś zostaje na nim rozlane, służy do przyrządzania posiłków, jest użytkowany intensywniej od stołu w jadalni. Dlatego jego blat musi być znacznie trwalszy. Dobrym rozwiązaniem są stoły z blatem żaroodpornym, czy wodoodpornym. Świetnym pomysłem jest zastosowanie szuflad. W kuchni jest to bardzo przydatne, gdyż miejsca na przybory kuchenne nigdy nie jest zbyt wiele. Łatwiej zachować porządek, gdy dysponujemy dodatkowymi szufladami. Dobrze dobrany stół kuchenny, zapewni komfort użytkowania, zarówno w czasie przyrządzania, jak też spożywania posiłków.
Materiał zewnętrzny